En hållbar framtid med odlat kött

Det finns flera olika benämningar vad gäller konstgjort kött. Odlat, konstgjort, syntetiskt eller in-vitro är några av de begreppen som beskriver kött framodlat på syntetisk väg i ett laboratorium. Trots att det är framställt så är det identiskt med riktigt kött då det skapas från djurceller. Odling av djurs stamceller har funnits sedan 1990-talet och det första ätbara provet tillkom […]

Läs mer

Världens farligaste mat

När man tänker på farlig mat är det ofta fugu som man först tänker på. Fugu är namnet på japansk blåsfisk och det egentligen finns mer än en sort av.

Läs mer

Hur Tillverkas Veganskt Kött?

Efterfrågan på vegetariska och veganska produkter ökar allteftersom kunskap om köttindustrins påverkan på miljön och dess i vissa fall omoraliska behandling av djur sprids. Dokumentärer som “Cowspiracy” och “What The Health” har förändrat många liv med sina budskap, och fått många att välja vegansk eller vegetarisk kost. Stora namn som Bill Gates har investerat i den plantbaserade matindustrin, och produkterna […]

Läs mer

Den bästa säsongsmaten under vintern

När du handlar mat efter säsong sparar du både pengar och på miljön. Dessutom smakar råvarorna mycket bättre och de har även ett högre näringsinnehåll. Som ett extra plus blir du utmanad i köket och får tänka nytt istället för att använda samma råvaror som du brukar göra.

Läs mer

Äta hästkött på Island

Om man för första gången någonsin ska smaka hästkött såfinns det ett ställe utöver det vanliga där man är mer eller mindre expert påhästkött, Grillmarkadurinn i Reykjavik.Välj en saftig biff med krispiga curly fries,grönsaker, svamp och så den gudomliga såsen.

Läs mer

Fårkött på Island

Det finns oerhört mycket får på Island, man säger att detfinns fler får än människor. Oavsett om det är sant eller inte så dominerasmaten av får- och lammkött. Och det smakar som ingen annan stans. Du kommeraldrig mer att säga att lamm smakar som kofta efter att ha ätit lamm på Island.

Läs mer

Varför vi inte äter häst

I Sverige anses det konstigt och i många fall barbariskt attäta hästkött. Säger man att man tillagat en hästfilé på lördagskvällen iställetför en oxfilé så kommer många att rynka på näsan och titta snett på en. Trotsatt de i de allra flesta fall aldrig ens provat att smaka hästkött.

Läs mer

Märkliga kötträtter

Frågan är, räknasspindel till kött? Vet inte vem som kan svara men “delikatessen” friteradfågelspindel hamnar på listan över mest märkliga kötträtter som äts världen över.

Läs mer

Säsongsmat – därför är det så bra att äta det som är i säsong

Vi är vana vid att så gott som all mat som vi vill ha finns tillgänglig, året runt. Det är inga problem att hitta färska jordgubbar till nyårschampagnen, få tag i färskpotatis till påskmiddagen eller göra en sallad på olika sorters sallader, tomater och gurka hela året om.

Läs mer

Kött och hälsoaspekter

Det finns mycket forskning kring de negativa hälsoaspekternaom köttätande, men här kommer ett roligt forskningsresultat – äter man kött såär man gladare och lyckligare än andra!

Läs mer