Älgkött, gott och nyttigt

Älgkött, gott och nyttigt

Älgar är en typ av hjortdjur som finns vilt i naturen. De är dessutom de nuvarande största hjortdjuren som existerar. Inom älg släktet så finns det två olika arter, den europeiska samt den amerikanska älgen. Djuren finns i tre olika världsdelar och dessa är norra delarna av Europa, Asien samt Nordamerika.

Oftast så känner man igen älgarna på grund av deras stora storlek och på grund av hanarnas maffiga kronor. Vanligast förekommande är de ibland- samt lövskog. Förr i tiden var utsträckningen av deras habitatområde större men på grund av jakt och flera andra mänskliga faktorer så har älgarna minskat i population och då såklart även dess utbredningsområde. Deras föda är växtbaserad och de lever på blad samt vattenväxter. Älgar skiljer sig lite ifrån sitt släkte hjortdjur då det för dem är vanligare att leva ensamma. Under dagarna så brukar de vara aktiva och röra sig över mycket stora distanser. Älgar är lugna djur tills dess att de känner sig stressade eller hotade, då kan de explodera med kraft och snabbhet och bli extremt snabba samt aggressiva. Parningsperioden för älgar är under hösten. Jakt på just älgar är väldigt populärt och det sträcker sig ända tillbaka till forntiden. Man har hittat målningar i grottor av älgar bredvid andra djur. Förr berodde nog enbart jakten på föda men idag är jakten mer som hobby och sport samtidigt som det är en fördel att man får viltkött. Älgkött är speciellt väldigt nyttigt för oss människor och självfallet är viltkött bättre än att äta kött från boskap i fångenskap som kanske levt ett dåligt liv.

Köttet

Köttet älg

Vad som kan anses vara extra bra med just älgkött är att det är magert från dåliga fetter. Det fett som köttet innehåller är mycket bra sådant, nämligen Omega 3. Sedan länge tillbaka har man sysslat med förädling av älgköttet. Förutom dess magerhet så innehåller även köttet otroligt bra mängder av vitaminer samt mineraler. Exempel på vitaminer som köttet innehåller är A- och B- samt C- och E-vitamin. Mineralerna som köttet kan innehålla är selen, kalcium samt järn och även andra mineraler som är mycket nyttiga för människan. Orsaken till att köttet innehåller så mycket nyttigheter för människan är att älgar är naturbetande samt under ett mycket stort område i naturen. Därför får älgen i sig mycket olika föda som innehåller mängder av olika nyttigheter för oss.

En annan men ack så viktig fördel med älgkött är att det troligen är ett kött som kommer ifrån ett djur som haft ett bra mycket bättre liv än de som levt i fångenskap och enbart fötts upp för att vara föda för oss människor. Älgar får leva ett liv utanför fångenskap utan stressande miljöer eller begränsande ytor. Köttet är så naturligt det kan bli ifrån en älg.

Olika vanliga maträtter

Eftersom vi människor äter av det nyttiga älgköttet så finns det såklart ett par traditionella rätter för just älgkött. Det allra vanligaste rätten borde vara älgkött grytor där köttet är gudomligt mört och smakrikt. Vanligt är det även att bara äta köttet som en stek till en god sås med potatis. Är man intresserad av fler recept med älgkött i sig så kan man använda sig av den populära hemsidan koket.se som har en flik för just älg.