Är det bra med kött?

Är det bra med kött?

Är det farligt att äta kött? Både ja och nej.

Det är svaren man förmodligen får av en dietist om manställer dessa frågor, undantaget om de enbart förespråkar vegetarisk kost dock. När det kommer till kött så är det inte svart eller vitt,det gäller bara att vara medveten om risker eller sidoeffekter och äta utifråndet.  Och helt ärligt, visst är det otroligt gott med en nygrilladköttbit serverad med en massa grönsaker och någon fettrik, hemmagjord sås?Eller den på låga grader ugnsstekta oxfilén som blir sådär lagomt rosa, så godatt man knappt vill äta någonting till för att riskera att förstöra smaken imunnen. Dock kan det vara en bra idé att begränsa köttintaget, detär alla ense om, både för miljöns- och hälsans skull.

Risk för cancer eller ej

Risk för cancer eller ej

 Vi har länge hört att kött, och då framförallt rött kött,kan orsaka cancer i tjocktarmen. Många är de larmrapporter som kom mit kringdetta. Men nyligen kom en ny studie ut från Purdue University som visar attäven om man överskrider rekommendationerna för att äta rött kött så ökar detinte riskerna för att få hjärt- och kärlsjukdomar som exempelvis högt blodtryckoch högt kolesterol. Studien visar istället att rött kött (oprocessat) är en godkälla till näringsämnen. Forskarna bakom studien menar att rött kött kan varaen viktig del av en hälsosam kosthållning eftersom det inte bara är en källaför protein utan även för järn. Forskningsteametgranskade ett hundratal forskningsartiklar och ett flertal tidigare studier föratt försöka identifiera någon orsak mellan att äta kött och att drabbas avhjärt- eller kärlsjukdomar. De kom fram till att det inte gav någon dåliginverkan på blodtryck och kolesterol om man åt kött.

Charkuterier

 Däremot när det kommer till processat kött som olikacharkuteriprodukter så bör man vara lite mer försiktig.  Världsorganisationen, WHO, har placeratcharkprodukter på deras lista över livsmedel som kan ha samband med en ökadrisk för cancer. Ett flertal studier har visat ett visst samband mellantarmcancer och att äta charkprodukter. Till charkprodukter räknar man in alltkött som på något sätt processats eller förädlats med hjälp av rökning,saltning och fermentering, man räknar även in korvar, leverpastej ochblodpudding i dessa.Därför finns det råd om att begränsa intaget av dessaprodukter. Kanske får du välja dina tillfällen att äta bacon till frukost ellerta några salamiskivor på mackan.

Hur ofta kan man äta?

Kött är alltså nyttigt men i begränsade mängder som med det mesta när det kommer till mat. Det finns rekommendationer om att 500 gram kött per vecka är vad man maximalt för äta. Då räknas all typ av kött in, alltså förutom nöt- även fläsk- och lammkött.

På ett ungefär så är 500 gram fyra vuxna portioner i veckan, eller så kan man givetvis dela upp det i flera mindre portioner istället. I princip alla dietister och forskare är dock överens om att det är en god idé att införa mer vegetarisk mat på regelbunden basis.