Äta hästkött på Island

Äta hästkött på Island

Om man för första gången någonsin ska smaka hästkött såfinns det ett ställe utöver det vanliga där man är mer eller mindre expert påhästkött, Grillmarkadurinn i Reykjavik.Välj en saftig biff med krispiga curly fries,grönsaker, svamp och så den gudomliga såsen.

Här kan de tillaga häst, ingen tvekan om det, köttet är såmört och smakrikt att det smälter på tungan. Även uppläggningen på plankankänns lyxig, lite av oxfilé-känsla. Köttet i sig är så perfekt i smaken att man nästan inte villha någon sås som stör smaklökarna, däremot är såsen så god att den får gå medsvampen istället. Samtidigt som hästköttet avnjutes mer eller mindre naturellt.

Fina restauranger

 Man hittar flera fina restauranger i Reykjavik som serverarcarpaccio på hästkött och det är en riktigt mjäll delikatess. Det råa köttet,tunt skivat är på en av krogarna serverad med hemslagen majonnäs, dadlar,jordärtskocka och hyvlad parmesan. Utsökt!Men nu är hästkött inte bara något som serveras på de finakrogarna i hippa Reykjavik, det är istället ute på lantbruken och framföralltjust hästgårdarna som man äter det mest. Att äta hästkött är en naturlig del avvardagen, det har många utländska hästtjejer som kommit till Island fåtterfara. Första gången kanske det tog emot att äta det, men när det efter en tidinte serverades annat än hästkött ja då blev man nästan tvingad att prova. Ochi de allra flesta fallen så gillade man det direkt, eller lärde sig att gilladet.

Exporterar kött

Exporterar kött

 På Island har det nästan alltid varit naturligt att äta kött från häst.De hästar som inte höll måtten de slaktade man istället och åt upp. Det kundehandla om att de var dåliga i lynnet, dåliga gångarter eller svaga exteriörer.Genom att vara rätt tuff i sina val av de hästar man behöll så har man ävenskapat en väldigt stark hästras idag.När Islands ekonomi varit svag eller de år skördarna varitväldigt dåliga så har man även blivit tvingad att slakta många hästar. Köttethar även blivit en sidoinkomst för hästbönder som i normala fall föder uppridhästar. Det finns dock knappt någon på Island som föder upp hästar för attslakta och sälja köttet. Hästkött är dock en ytterst begränsad del avköttkonsumtionen på Island idag, dock slaktas det en hel del ute på gårdarnasom ingen kan ha koll på och föra statistik över. Hästkött finns i regel i matvarubutikerna men det ärfortfarande nöt, lamm, fläsk och kyckling som dominerar.Exporten av hästkött har dock ökat väldigt mycket, främst ärdet till Frankrike, Italien, Ryssland och Schweiz man säljer.

Hedningar och kristnandet

 När Island var på väg att kristnas runt år 1000 så var justförtärandet av hästkött en av skälen till att kristendomen hade svårt att fåfäste. Kyrkan gillade inte traditionen av att äta hästkött eftersom desammankopplade det med hedendomen.Kyrkan fick dock börja med ett tyst accepterande eftersomdet var i princip omöjligt med vikingarnas traditioner att sluta äta hästkött. Så småningom tilläts islänningarna fortsätta äta häst. Dethandlade dock snarast om ett tyst accepterande. Inom kyrkan har det alltidsetts som ett oskick att äta hästkött.