Exotiskt kött i olika länder

Exotiskt kött i olika länder

I olika länder världen över så äter man kött som kanske inte är vanligt i andra delar av världen. Exotiskt kött är oftast från djur som anses vara exotiska som exempelvis känguru men det kan även vara älg i Sverige. För oss i Sverige är älg kanske inte så exotiskt men i länder där det inte finns älg så blir det exotiskt. Denna artikel kommer att beskriva några av världens exotiska köttsorter och vissa är mer självklara än andra. I Sverige har försäljningen av exotiskt kött exploderat på senare år.

Från grodlår till krokodil

Som tidigare nämnt så har försäljningen av exotiskt kött exploderat i Sverige. Idag hittar man bl.a. pytonorm, krokodil, känguru och björn är några exempel som säljs i butiker landet runt. ICA säljer ca 80-90 kilo krokodil och orm, varje vecka.

Sedan hittar man andra exotiska djur som lama, zebra, bisonoxe och springbock.

Det finns inte någon riktig förklaring till varför det har blivit så populärt men en anledning är att det är mer tillgängligt idag och enklare att importera samt att människor idag är mer villiga att prova något nytt. Något som har blivit populärt och som förmodligen kommer explodera inom snar framtid är insekter som exempelvis larver och gräshoppor. Och där är förklaring en annan. Dels är det bra för miljön samt att många insekter innehåller väldigt mycket proteiner och andra nödvändiga källor för oss människor. Och flera forskare spår att insekter är framtiden när det kommer till mat. I många länder äter man redan insekter och ses som en ganska vanlig sak, oftast i Ostasien. I många länder, främst Sydeuropa som Spanien och Italien är älg något väldigt exotisk och förklaringen är ganska enkel, det finns helt enkelt inga älgar i dessa länder. Även struts är en specialitet i många länder och anses som exotiskt kött. I Frankrike är grodlår något väldigt vanligt att äta medan det i många länder ses som exotiskt och annorlunda.

duvkött?

En annan fransk specialitet är duva som kanske inte r det mest exotiska köttet i sig men väldigt ovanligt i många länder. Sedan ska man komma ihåg att det alltid inte ara finns positiva sidor med att äta exotiskt kött. Många djur som blir dödade för sitt kött kan vara utrotningshotade som exempelvis lejonet. I Japan äter man exempelvis haj och delfin medan man i Europa och Nordamerika ser det som något exotiskt. Marsvin är oftast ett husdjur i Sverige medan man i Sydamerika ser det som en specialitet på tallriken. Bäver och lodjur är andra djur som ses som exotiska liksom kamel. Beroende på var i världen man befinner sig så har varje land exotiskt kött som kanske inte är lika vanligt i andra länder. Många av dessa exotiska djur kan faktiskt vara nyttigare än dem mer klassiska kött som exempelvis nöt och gris. Sedan finns det naturligtvis kulturella inslag i vad man äter och vad man inte äter. Men en sak är säker, i takt med globaliseringen och att det idag är enklare att importera så kommer vi se mer av exotiskt kött även hemma i Sverige.