Fårkött på Island

Fårkött på Island

Det finns oerhört mycket får på Island, man säger att detfinns fler får än människor. Oavsett om det är sant eller inte så dominerasmaten av får- och lammkött. Och det smakar som ingen annan stans. Du kommeraldrig mer att säga att lamm smakar som kofta efter att ha ätit lamm på Island.

Lamm från isländska får är välkänt för att hålla en väldigthög kvalité. Det är i princip omöjligt att besöka Island utan att äta deraslammkött. Lammen föds upp på naturlig väg och spenderar somrarna frittute på de isländska vidderna. De vandrar mellan fjällen och dess rika, grönagräs samt frökapslar, och havsbandet där de kan finna tång att äta. Tången görköttet väldigt rikt på Omega-t fettsyran. De isländska fåren är inte framdrivna för att bli ull- ellerköttras utan de har bevarats genom århundraden på den mineralrika ön.Det går fortfarande att hitta många orörda platser somdjuren kan beta på, det finns i princip inga sönder-betade områden, skulle detfinnas så flyttar man bara på sig tills man hittar riklighet och variation ibetet. Oftast finns det slakterier på gårdarna så det är sällanlånga, stressande transporter för djuren. Det gör både köttet bättre ochstressen mindre hos djuren.

Många får

Många får

Till ytan är Island 103 000 km², av denna mark är enbart 1procent odlad mark och 20 procent betesmark. Befolkningen uppmättes 2017 tillrunt 338.000, vilket är mindre än de runt 500.000 får som finns. Det är nästanlika många får som i hela Sverige.De isländska fåren är renavlade sedan en väldigt lång tidtillbaka, de har relativt korta ben och ingen ull vare sig i ansiktet eller påbenen. Båda könen har horn och pälsen varierar mellan vit, grå, brun och svart. En fullvuxen tacka väger runt 68 kilo och baggarna ligger påomkring 80 kilo. De isländska fåren bär även på en speciell gen som gör att dekan få både fyrlingar, femlingar och sexlingar.

Lammen får dia

 Ända fram till 1940-talet kom mesta av den mjölken somanvändes från får. Lammen fick bara dia de första två veckorna i livet sedanmjölkade man istället tackorna och använde mjölken till att göra smör och denpopulära skyr. Idag så mjölkas inte tackorna utan lammen får dia.Allt eftersom hörskördarna har ökat tack vare mekaniseringenså har man kunnat producera mer foder och det har gjort att lammuppfödningenockså ökat. Rökt lammkött är en riktig festmat på Island och ett givetinslag på julbordet. Det är även populärt i tunna skivor som pålägg till bröd. Ett annan typ av lamm- eller fårkött som är populärt tilljul är det de kallar för hangikjöt.Det är rökt lamm/får som är kokt i bitar och serveras med ärtor, sås ochpotatis.