Hur Tillverkas Veganskt Kött?

Hur Tillverkas Veganskt Kött?

Efterfrågan på vegetariska och veganska produkter ökar allteftersom kunskap om köttindustrins påverkan på miljön och dess i vissa fall omoraliska behandling av djur sprids. Dokumentärer som “Cowspiracy” och “What The Health” har förändrat många liv med sina budskap, och fått många att välja vegansk eller vegetarisk kost. Stora namn som Bill Gates har investerat i den plantbaserade matindustrin, och produkterna blir allt bättre. Snabbmatskedjan “Veggie Grill” i USA serverar utsökta buffalo wings utan något spår av kyckling eller andra animaliska produkter. Impossible Foods har chockerat och imponerat runt om i landet med sina köttliknande produkter.

Även i Sverige blir vegansk mat mer populär, och McDonalds lanserade runt årsskiftet 2017/2018 sin veganska burgare “McVegan” här och i Finland. Quorn har sedan länge varit en populär produkt bland vegetarianer i Sverige, och det finns nu även quorn-produkter för veganer.

Veganska Proteinkällor

Det kanske vanligaste proteinet i veganskt “kött” är sojaprotein. För att få sojaproteinet att likna kött måste strukturen på sojan ändras på en molekylär nivå. Det kan göras med hjälpa av hetta, syra eller ett lösningsmedel. Sedan används till exempel carragen för att sojaproteinet ska hålla ihop som en bit kött. Svenska företaget Anamma använder mycket soja i sina produkter, som är 100 % veganska. Deras vegobullar är också glutenfria och har, enligt företagets hemsida, ca 90 % mindre klimatpåverkan jämfört med köttbullar gjorda på nötfärs. Anamma är också företaget som tillsammans med McDonalds skapade McVegan.

Tofu

Seitan och tofu är kommer också från sojabönan. Båda dessa användbara delikatesser kan exempelvis användas för att göra fejk-bacon (eller fejkon). När de steks kan de få den där hårda och krispiga konsistensen som bacon också har. Gluten från vete kan också användas för att tillverka veganskt “kött.” Dess konsistens liknar kött mer och det kan därför vara enklare att transformera. Impossible Foods använder detta tillsammans med protein från potatis i sina produkter. De använder även heme som gör produkterna häpnadsväckande lika rött kött från djur. Jackfrukt har använts i sydostasien under flera århundraden, men har nu blivit populär även i västvärlden. Jackfrukten är en stor tropisk frukt som smakar lite som ananas. Jackfrukt är inte den bästa källan för protein, men uppskattas ändå av många för dess smak och konsistens. Bönor är ett populärt och nyttigt alternativ till kött från djur, och kan exempelvis användas för att göra goda veganska burgare. Bönor är dessutom en utmärkt källa för protein, fiber och järn. Detta är bara några skatter från växtriket som kan användas för att tillverka veganskt “kött.” Det finns många spännande alternativ att upptäcka, och allt eftersom intresset för veganska produkter ökar så upptäcks också fler sätt att byta ut köttprodukterna som vi kanske har blivit lite för vana vid att äta.

Oavsett om du är vegetarian, vegan eller köttätare så kan veganskt “kött” vara både gott och nyttigt. Det kan dessutom vara din chans att göra något för miljön. Om du letar lite i din matbutik och experimenterar med nya recept kan du säkerligen hitta något som gör dina smaklökar, din hälsa och världen en tjänst.