Kött i framtiden

Kött i framtiden

I alla år har människan ätit kött och det produceras mängder med kött varje år runtom i hela världen. Människan behöver dock protein för att kunna överleva, och det finns mycket protein i kött. Men givetvis ska man variera sin kost och man behöver mer än bara protein för att må bra. Och som det ser ut i världen idag, äter vi alldeles för mycket kött, som också påverkat människors hälsa negativt. Man har därför försökt hitta olika alternativ till köttprodukter. Ett alternativ som redan finns i världen idag är att äta insekter. I Asien till exempel äter dem väldigt många typer av insekter. Där äts det helt naturligt och det är inget alls konstigt med det.

Det säljs lite överallt i Asien och det finns även insektsmarknader, med mera. I Europa har man svårt att äta insekter och det är mycket delade meningar kring förtäring av insekter. Och många anser dessutom att de hellre äter enbart grönsaker än insekter om de var tvungna att välja. Det kommer således bli svårt att sluta med kött helt och hållet. Det kommer troligtvis inte hända heller, men med största sannolikhet kommer man att minska på produktionen och hitta andra vägar istället. Och vem vet, snart kanske det börjar säljas insekter i köttdisken i butikerna.

Köttets miljöpåverkan

Dessvärre har vårt klimat påverkats negativt av all köttproduktion, och är idag väldigt hotad. Därför har man försökt hitta andra vägar på hur man ska gå tillväga för att klimatet inte ska påverkas lika kraftigt som det gör. När man producerar kött orsakar det stora utsläpp av växthusgaser och det är väldigt negativt för miljön. Men det är inte bara genom produktionen som klimatet påverkas. Utan det beror också på hur många djur som föds upp. Ju fler djur, desto mer resurser krävs det och det i sin tur resulterar också i hur miljön påverkas.

Om man verkligen måste äta kött kan man köpa kravmärkt och ekologiskt kött. Det har mindre påverkan på miljön, detta för att man har vissa regler att rätta sig efter när man framställer ekologiskt och kravmärkt kött. Om reglerna inte följs får man inte klassa köttet som kravmärkt eller ekologiskt kött. Ekologiskt och kravmärkt kött är dock lite dyrare än det köttet som inte är ekologiskt och kravmärkt, men det har alltså mindre påverkan på miljön. Därför kan det vara värt att betala lite extra för köttet, när man vet att man bidrar till en bättre miljö.

Man bör äta mer vegetariskt

Man bör äta mer vegetariskt

Man försöker också få människor att äta mer vegetarisk mat, dels för att det är bättre för miljön och för hälsan. Därför satsar man väldigt mycket på vegetarisk mat, däribland bönor, tofu och baljväxter. Det har faktiskt visat sig att vegetarisk mat fungerar för många och som ett alternativ till kött. Man kan göra väldigt mycket med vegetarisk mat och dessutom smakar det också väldigt gott. Det finns en mängd olika variationer och recept på olika vegetariska maträtter. I många fall kan man inte ens se skillnad om man äter en ”vegoburgare” eller en köttburgare.