Säsongsmat – därför är det så bra att äta det som är i säsong

Säsongsmat – därför är det så bra att äta det som är i säsong

Vi är vana vid att så gott som all mat som vi vill ha finns tillgänglig, året runt. Det är inga problem att hitta färska jordgubbar till nyårschampagnen, få tag i färskpotatis till påskmiddagen eller göra en sallad på olika sorters sallader, tomater och gurka hela året om.

Det som förr bara fanns när det var säsong, går enkelt att importera från andra delar av världen med annat klimat än vi har i Norden. Förr fick man istället nöja sig med som naturen bjöd för respektive årstid och ville man spara något fick man sätt sin tillit till att det gick att salta in, röka eller konservera på annat sätt. Vi har glömt bort hur det var att handla apelsiner bara runt jul eller tomater under en eller ett par sommarmånader. Men det många reflekterar över är att grönsakerna inte smakar lika mycket som de gjorde förr och att många har en mer eller mindre vattnig smak. Dessutom kan det hända att samvetet gällande den miljöpåverkan långa transporter bidrar med. Att gå tillbaka till äldre tiders tankesätt och välja mat efter vad som är i säsong har många fördelar.

Fördelar med säsongsmat

Fördelar med säsongsmat
  • Det är billigare. Säsongsmat betyder att det finns hög tillgång under en begränsad period, vilket innebär att kilopriset sjunker.
  • Råvarorna håller högre kvalitet och är mer näringsrika. En färsk frukt eller grönsak börjar förlora i kvalitet så fort den skördas. För att mognadsprocessen ska kunna fortsätta måste grönsaken/frukten ta av sitt näringsinnehåll, vilket gör att en långväga transporterad frukt/grönsak förlorar både smak och i näringsinnehåll. Säsongsmat kommer däremot direkt från skörd till butiken och har ett högre näringsinnehåll och smakar betydligt mer.
  • Den växer långsammare och smakar mer. Frukt och grönsaker smakar bäst när de får mogna i sin takt och sitta kvar på plantan. I Norden har vi en kortare odlingssäsong och ett klimat som gör att plantor växer långsammare. Det ger i sin tur mer smak. Plantor som måste bära frukt snabbt drivs upp i växthus och växer fort vilket också påverkar smaken negativt. Ett exempel är tomater och jordgubbar som ofta bara smakar vatten under vinterhalvåret.
  • Matlagningen blir roligare. Istället för att rutinmässigt komma hem med samma råvaror och laga i princip samma maträtter, blir du utmanad att tänka nytt och leta upp nya recept med säsongsmat. Byt ut den vattniga salladen mot en färgglad sallad på till exempel rivna rödbetor, morötter och kålrabbi. Eller gör en god sallad på färsk grönkål och med äpple i.

Leta efter lokalproducerad säsongsmat


Till att börja med kan det vara lite av en utmaning att bara hålla sig till det som är i säsong men du kommer att upptäcka att det går relativt snabbt att ställa om. Dessutom kommer du troligen upptäcka att du njuter mycket mer av frukten och grönsakernas smak när du har fått längta lite efter olika frukter och grönsaker. Ett tips är att leta efter lokalproducerad mat, då sparar du ännu mer på miljön.