Steka kött ordentligt för att undvika sjukdomar

Steka kött ordentligt för att undvika sjukdomar

Lite skötsel och goda köksvanor såsom regelbunden handtvätt innan man hanterar mat är allt som behövs för att förhindra matförgiftning. Bland de allt viktigaste köksvanor är att steka kött ordentligt. Det är också viktigt att tillagade livsmedel inte sitter för länge utan istället placeras i en kylare eller kylskåp. Tyvärr kan det hända att stressad folk kan slarva lite med mathantering. Understekt kött är en vanlig källa till matförgiftning men ordentlig stekning dödar parasiter och bakterier som kan finnas i maten. Gravida kvinnor, barn och personer med kroniska hälsoproblem bör särskilt undvikas understekt kött.

Vanliga orsaker

Vanligtvis orsakas matförgiftning av bakterier och virus som finns i rått kött eller mejeriprodukter. Escherichia coli (E. coli) lever vanligtvis i tarmen hos nötkreatur. E. coli kan orsaka hemolytiskt uremiskt syndrom som, om den inte behandlas, kan leda till njursvikt och död. Salmonella är en annan bakterie som lever i tarmen hos djur. Djuren blir inte sjuk av den men människor blir infekterade när de äter kontaminerad kött. Det orsakar magkramper, feber och vattnig diarré hos de infekterade.

Vanliga orsaker

Campylobacter är en annan bakteriesjukdom som överförs från understekt nötkött. Det kan orsaka permanent skada på den infekterade. Brucellos bakterier finns i hundar, svin och kor men kan överföras till människor. Brucellos symtom inkluderar feber, missfall, svettningar, svaghet, anemi, huvudvärk, depression och muskels- och kroppssmärta. Clostridium perfringens bakterier orsakar en ganska mild form av matförgiftning. Listeria är en bakterie som finns i marken, fjäderfä och nötkreatur. Det orsakar värk i kroppen, illamående, feber och vattnig diarré hos infekterade människor. Sådana bakterie är mycket sällan ett problem med viltkött. När de hittas beror det vanligtvis på att köttet förorenats av en människa under bearbetningen. En korrekt kötthantering protokoll förhindras kontaminering.

Trikinos är larv formen av en parasit som kan finnas i köttet av både köttätare och allätare. Det finns ibland i hjortkött också men detta är ovanligt. Det finns flera Trikinos arter i olika världsdelar men alla är farliga. Några av symtomen att man har varit infekterad är diarré och illamående, muskelsmärta och svaghet. Om den inte behandlas kan Trikinos orsaka dödsfall. Men som tur är dödas parasiten av värmen under matlagningen.

Kötthantering

Man behöver inte vara rädd för att äta kött så länge man följer några enkla regler när man lagar kött. Använd aldrig samma skärbräda för rått kött som för andra livsmedel. Använd olika bestick för att laga råa kött än för att servera stekta kött eftersom bakterier kan ha överförts till dem.

Ordentlig stekning dödar parasiter och bakterier som kan finnas i maten. Kollar om köttet är helt genomstekta efter tillagning men innan köttet serveras. Skär köttet med en kniv och kontrollerar att det är varmt även i mitten. Det borde ånga lite när man skär i det. Man vet att köttet är ordentligt stekt när köttsaften är klar istället för rosa. Köttet själv ändrar färgen från rosa till brun när det är kokt. Se till att det inte finns något rosa kött även i mitten av köttet. Vid tillagning av en stor bit kött såsom en kalkon kan det vara bra med en termometer som visar köttets innertemperatur.