Varför vi inte äter häst

Varför vi inte äter häst

I Sverige anses det konstigt och i många fall barbariskt attäta hästkött. Säger man att man tillagat en hästfilé på lördagskvällen iställetför en oxfilé så kommer många att rynka på näsan och titta snett på en. Trotsatt de i de allra flesta fall aldrig ens provat att smaka hästkött.

Gulliga varelser

Tabun till att använda hästkött som mat handlar inte bara omalla hästtjejer som aldrig skulle kunna tänka sig att äta sin kompis.Motståndet kommer från många århundraden tillbaka.Det sägs ha börjat redan på 700-talet när påve Gregorius IIIbannade hästkött som föda. Det var i konflikten efter sammanbrottet avRomarriket som bannlysningen kom eftersom man ansåg att det var vad vandaleråt. De vandaler som plundrade Rom. Därför bannade man hästkött som mat förkristna.

Hedningar

innan kristendomen äter människor i Sverige ibland häst

 När Sverige levde med asatron så var det mer naturligt attäta hästkött, men den traditionen tog stopp när Sverige kristnades.Det handlar således om mestadels religiösa skäl långttillbaka att vi inte äter hästkött. För om vi återkommer till den där hästtjejen som vägrar ätasin kompis så håller det oftast inte linan ut. Man slutade ju äta hästkött (dethar dock börjat komma tillbaka så smått) samtidigt som man hade både kor,grisar, getter och kaniner inomhus under vintern. Samma djur som man sedan åtupp. Men inte hästen alltså.Innan Sverige kristnades så hade hästen storbetydelse även som man, man åt gärna häst vid stora, religiösa högtider. Detvar innan det börjades anses vara en hednisk sedvänja. Från när hästkött bannades så började man även se slakten avhäst som oren. När det kom till att slakta häst så var det rackaren, alltsåbödelns dräng, som fick sköta avlivandet. Köttet kasserade man eller utfodradehundar med.

Mört och magert

 Desom äter hästkött hävdar att det är ett fantastiskt gottkött att jämföra med oxfilé, dock är det mer fettfattigt.Tabun för att äta häst går även igen i vissa religioner,precis som griskött för en del andra religioner så är det enligt judendomeninte tillåtet att äta hästkött. På en del andra håll än Sverige är hästkött både dyrt ocheftertraktat, därför sker det många onödigt långa transporter av hästar dit.Oftast under mindre bra former. Skulle vi äta mer hästkött i Sverige så skullevi minska antalet av dessa transporter.

 Iaffärerna idag förekommer hästkött men mindre vanligt är rent kött. Det handlaroftast om rökt häst som man säljer som hamburgerkött till smörgåsar eller somingredienser i medvurst eller prickig korv. Det dåliga är dock att mesta delenav det hästkött man kan finna i svenska dagligvaruhandeln är importerat frånSydamerika. Inte klimatsmart på långa vägar.Manräknar med att det årligen säljs runt 3000 hästar i Sverige till hästhandlaresom sedan skickar dem till Italien för slakt. Inget värdigt avslut för en hästmed en sån resa. En hel del av hästarna säljs vidare också, så hästar som ärutdömda i Sverige på grund av skador eller sjukdomar kan alltså sluta somridhästar i Italien.