Världens dyraste kött

Världens dyraste kött

I Sverige är griskött det allra populäraste köttet men intresset för att äta mer kyckling ökar dock för varje år. Sedan 2 år tillbaka kan vi dock se en nedåtgående trend när det kommer till köttätandet och idag ligger konsumtionen på ungefärliga 83,5 kg per person. Rekordåret 2013 visar på en hög nivå av konsumtion av kött och då åt svensken i genomsnitt 87,7 kg per person.

Wagyu kött-myten och sanningen

Världens dyraste och mest eftertraktade kött är Wagyu kött och kommer ursprungligen ifrån tre olika områden i Japans köttdistrikt, Kobe, Matsuaka och Oomi. Wagyu kött kommer ifrån en viss typ av nötkreatur vid namn Japanese black, Japanese brown, Japanese polled och Japanese shorthorn.Det möra köttet Wagyu är unikt och ett mycket exklusivt kött och hemma i Sverige får du i runda slänger betala omkring 1500 SEK per kilo. Kostnaden kan dock bli betydligt högre beroende på köttets kvalitet. Wagyu biffen är den finaste formen av en biff som finns i köttdisken.

Wagyu kött-myten och sanningen

Biffen har en hög andel av marmorering i sitt kött och behöver för att få kallas Wagyu följa vissa kriterier och äta en specifik och en extrem diet under levnadsåren. Dieten bestående av humle, öl, sake, gräs och en unik blandning av bland annat tofu ges samtidigt som daglig massage erbjuds och kombinationen av detta sägs ge köttet den mörhet som är typiskt för en Wagyu biff. Åsikterna om dieten går dock isär och uppfödare av nötkreaturen utanför Japan hävdar att köttet varken blir bättre eller sämre av massagen, ölen eller av humlen.  Dock är de allra flesta uppfödare överens om att djuren och köttet i sin tur blir allra bäst av mycket snabba kolhydrater och mycket lite motion av djuren då de naturligtvis blir fetare och inte får så mycket muskler vilket kan göra köttet segt. Att också ge djuren öl eller sake samtidigt som de också får massage ökar aptiten samtidigt som massagen undviker att ge djuren muskelkramp då de under en lång period inte rör på sig ordentligt. Stamtavlorna hos djuren registreras och det är rigorösa kontroller på köttets kvalitet och det är inte undra på att priset är lite åt det exklusivare hållet.

Tillagning av Wagyu biff

Wagyu köttet har en smältpunkt mycket högre än vad annat kött har och det smälter vid 25 grader. Så hur tillagar man egentligen en riktig Wagyu? Faktum är att det kan ätas som det är, både rått och halstrat och du kan också steka det lite försiktigt. Om köttet ska stekas bör det ligga framme omkring 2,5 timmar innan stekning. 2 timmar i en vakumförpackning och en halvtimme i skivor på 2 cm.Väldigt lite kryddor behövs och salt och peppar räcker lång väg och använd händerna för att sedan klappa in köttet. Genom att steka biffen i en hög värme ungefär 2 min på båda sidor med både olja och smör regleras värmen och färgen på köttet. Biffen äts med fördel som den är och behöver inga såser. Lätt som en plätt helt enkelt.