Världens farligaste mat

Världens farligaste mat

När man tänker på farlig mat är det ofta fugu som man först tänker på. Fugu är namnet på japansk blåsfisk och det egentligen finns mer än en sort av.

Det finns olika typer av giftiga blåsfiskar i världens hav, men arter av släktet takifugu är det som används av japaner. I Japan serveras fugu vanligtvis som sashimi, tunt skivad rå fisk. Blåsfisken serveras i Korea samt Japan, men Koreanerna grillar, sjuder eller tillagar soppa istället. Det är fiskens inälvor som är giftigast, framförallt levern. Men skinnet, äggstockar och blodet är också giftiga. Giftet heter tetrodotoxin och är ett starkt nervgift som förlamar musklerna tills personen inte längre kan andas. För att arbeta som fugu kock måste man träna under 2-3 år och tar sedan en examen. Sannakji är en Koreansk maträtt som består av en liten bläckfisk som serveras rå. Ibland äter man en hel levande bläckfisk men vanligtvis dödar man det och delar i små bitar först. Sannakji kryddas med sesamolja och sesamfrö. Det är farlig mat därför att en bläckfisk har tentakler med flera sugkoppar som kan fastna i halsen när man äter. Ackee frukt är en annan farlig mat sort även om det är en favorit i Jamaica. Ackee and Saltfish är namnet av den jamaicanska nationalrätten. Salt torsk kokas tillsammans med ackee, lök, paprika, tomater, pimento och svartpeppar. Den är infödd till Västafrika men importerades till Jamaica för flera hundra år sedan. Endast denna frukts kött är säkert att äta. Och det är bara när frukten är helt mogen och har öppnat sig. Frön och skalet är alltid giftiga och även fruktköttet är giftigt om det äts innan det är fullt moget. Kassavan, också kallad för maniok, är ett gammalt basfoder från Sydamerika. Det finns 2 sorters kassavan men både de söta och de bittra innehåller blåsyra och måste tillagas på rätt sätt när man lagar maträtter med dem. Bara efter kokning eller rostning är kassava helt ofarlig att äta.

Vardags fara

hur man använder röda bönor?

Många vanliga matvaror kan vara farliga om de inte lagas på rätt sätt. Ett exempel är röda bönor. Det bästa sättet att vara säker på bönorna är helt ofarliga att äta är att blöta dem, kasta bort vattnet och sedan koka dem ordentligt i saltvatten. Det är liknande med många svampar. De måste blötläggas först och sedan kastas vattnet. Bara då kan de kokas och ätas säkert.  Många fruktfrön innehåller cyanid. Man kan inte förgiftas genom att oavsiktligt svälja ett äpple frö men det är ingen bra idé att äta fruktkärnor. Och grön potatis producerar solanin, en kemikalie som är giftig även i små mängder.  E. coli, salmonella eller listeria bakterier kan finnas med i färska groddar som hände i Tyskland under 2011 där många människor insjuknade efter de åt alfalfa groddar.

Visst kan det låta lite skrämmande när man tänker på hur farligt vissa sorters mat kan vara. Men man behöver inte vara rädd, bara försiktig. Och, eftersom några av dessa livsmedel anses vara speciella delikatesser, kan det vara spännande att prova på.